اهمیت امنیت آسانسور!
امروزه آسانسورها یکی از پر کاربردترین تجهیزات در سازههای جدید هستند که این روزها حتی برای ساختمانهای سه طبقه نیز استفاده از آنها لازم الاجرا شده است. آسانسور وسیلهای دائمی است در ساختمانها، که برای جابه جایی عمودی افراد یا بار و یا هر دو که دارای یک اتاقک (کابین) بوده و این اتاقک بین حداقل دو ریل راهنما از جنس سخت که عمودی هستند حرکت میکند. نکات ایمنی و امنیت آسانسور در انتخاب آن بسیار نقش حیاتی دارد، چرا که در صورت انتخاب یک آسانسور ناایمن ممکن است ساکنین با خرابی آن درگیر شده و یا گیر افتادن در کابین آسانسور برای آنها مشکل ساز شود.
مهمترین قطعاتی که در همه آسانسورها وجود دارد عبارت است از: ریل، موتور، کابین و تابلو فرمان که توجه به کیفیت آنها بسیار اهمیت دارد. آسانسورها در فضای بین راه پلهها ساخته میشوند و طراحی و نصب آنها بسیار مهم است و باید توسط شرکت هایی انجام شود که دارای پروانه لازم برای فعالیت باشند.
توصیه های ایمنی در نصب آسانسور
سیستم ایمنی آسانسور باید در هنگام نصب و ساخت آسانسور توسط مهندسین ناظر (معماری، مکانیک، برق و عمران ) بررسی شود تا از هر گونه حوادث در آینده و خسارت مالی و جانی ناشی از آن پیش گیری شود. به صورت کلی قرار دادن دستورالعمل ایمنی آسانسور با این هدف است که شرایط نا ایمن و عوامل خطرناک محیطی را شناسایی کرده و سطح ایمنی محیط را بالاتر ببرد. در ادامه به دستورالعمل ایمنی آسانسور که سیستم ایمنی آسانسور را تجهیز میکند میپردازیم
دیوارهای آسانسور
از دیگر دستورالعمل های ایمنی آسانسور مربوط به دیوارها است، دیوارها نباید دارای سوراخ وحفره باشند و باید کاملا صاف باشند وکف چاهک نیز کاملا تراز ویکنواخت باشد.
در فضای چاه نیز باید این موارد وجود داشته باشد: وزنه تعادل ،کابین ، سیم بکسلها، ضربه گیرها، ریلهای راهنما، فلکه هرز گرد، گاورنر، لامپهای تونلی، پریز، کلید قطع اضطراری.
سیستم ایمنی آسانسور (پاراشوت)
این قسمت از دستورالعمل ایمنی آسانسور جزو قطعاتی است که دارای استاندارد اجباری است و در صورت بروز هر گونه خرابی ، پاره شدن سیم بکسل یا اضافه بار ، اگر سرعت کابین به سمت پایین بیش از حد مجاز تعریف شده برای گاورنر باشد ، فرمان گاورنر باعث قطع جریان وعمل کردن پاراشوت شده وکابین پس از طی باید بایستد.
ضربه گیر های آسانسور
در این بخش از دستورالعمل ایمنی آسانسور در صورتی که کابین یا وزنه تعادل از حدود تعیین شده در داخل چاهک گذشته باشد وامکان برخورد با کف چاهک پیش بیاید این وسیله از برخورد آن جلوگیری خواهد کرد.
حداكثر طول مسیر برای نصب آسانسور در ساختمان ها
نصب آسانسور در ساختمانهای بالای ۳ طبقه یا حداکثر طول مسیر حركت ۹ متر الزامی است. همچنین، تعبیه حداقل دو آسانسور در ساختمانهای دارای ۸ طبقه از جمله مواردی است که باید رعایت شود.
محل استقرار آسانسور
حداكثر طول مسیر پیادهروی از قسمت درب ورودی ساختمان یا آپارتمان به منظور سوار شدن در آسانسور در هر طبقه باید ۴۵ متر باشد. همچنین، اگر تعداد آسانسورها سه دستگاه یا كمتر باشد امکان نصب آنها به صورت مجاور یکدیگر وجود دارد. اما اگر تعداد آسانسورها بیش از سه دستگاه باشد بهتر است در دو نقطه متفاوت و در دو گروه روبروی هم نصب شوند.
استفاده آسانسور از برق اضطراری
در ساختمانهایی که دارای برق اضطراری هستند باید حداقل یك آسانسور از این سیستم که باید به طور خودكار فعال شود، استفاده کند.
دستگیره
دستگیره داخل كابین باید دارای فاصله ۹۰ سانتیمتر از زمین باشد و روی یكی از دیوارها به فاصله ۲ سانتیمتر از بدنه كابین نصب شود.
ارتفاع دكمه زنگ اخبار و توقف اضطراری
ارتفاع این دکمهها از کف باید ۸۹ سانتیمتر باشد و همچنین ارتفاع بالاترین دكمهها نباید از ۱۳۷ سانتیمتر بیشتر باشد. تجهیز زنگ اخبار آسانسور به باطری قابل شارژ الزامی است و در صورت امکان باید زنگ كمكی در اتاق نگهبانی نیز نصب شود.
ظرفیت آسانسور
ظرفیت آسانسور در شرایطی که تنها یك آسانسور برای ساختمانی پیشبینی میشود، باید حداقل ۶۳۰ كیلوگرم (هشت نفره) و سرعت مجاز حداقل ۶۳/۰ متر بر ثانیه باشد.
تذکر: در ساختمانهایی دارای ارتفاع ۲۸ متر و بیشتر استفاده از سیستم كنترل آتشنشان در آسانسورها ضروری است.
Comment (1)
1